+31 (0)6 212 60 249
info@protectvochtwering.nl

Koudebrug

Effectief en Duurzaam Vocht Bestrijden

koudebrug banner - kennisbank

Een koudebrug is een veel voorkomend fenomeen. De oppervlakte van een bouwelement of onderdeel van een bouwelement heeft een bepaalde temperatuur. Bij een koudebrug ligt de temperatuur van de omringende elementen hoger. Wat bedoelen we nu precies?

Waar komt het voor?

Het temperatuursverschil in bouwelement en omringende elementen komt veel voor in de gevel-, dak- of vloerconstructie. Hier kan de warmte gemakkelijk naar buiten en de kou gemakkelijk naar binnen. Op die plaatsen is vaak sprake van minder warmte-isolatie. De binnenomgeving is warmer, dan op de plek van het bouwelement. Gevolg is dat er op die plaats condensatie optreedt. Door de condensvorming is de vochtigheid ter plaatse hoog. De schade die ontstaat kan zeer divers zijn.

Het ontstaan van een koudebrug

In de constructievorm

Een verkeerde constructievorm is bijvoorbeeld een doorgestort balkon. Bekijk de situatieschets en je ziet duidelijk hoe de kou van buiten naar binnen kan trekken.

koudebrug balkon - kennisbank

In de uitvoering

Het kan evenwel ook een uitvoeringsfout zijn. De latei (boven een kozijn) is zo’n veelvoorkomende plek. Voor de volgestorte spouw geldt hetzelfde. Op onderstaande schets maakt de latei contact met de binnenmuur. Boven het kozijn loopt de latei door naar de binnenzijde.

koudebrug latei - kennisbank

Twee koudebruggen: de latei en volgestorte beton

Voorbeeld koudebrug

Een herkenbaar voorbeeld van verschil in oppervlakte temperatuur in de woning is de schimmelvorming achter een kast of achter een bank, die tegen de muur geplaatst is.


Gratis een advies vragen

Click or drag a file to this area to upload.
Click or drag a file to this area to upload.
Click or drag a file to this area to upload.