De oorzaak van vochtige muren
Vocht doorslaande muren komen vaak voor in een kelder en souterrain, omdat deze onder het maaiveld liggen. Deze ruimtes hebben veelal gemetselde steens muren. Door een hoog grondwaterpeil en veel regen dringt het vocht in de steen. Vochtige muren en soms ook een vocht doorslaande vloer komen erg vaak voor in huizen uit de vorige eeuw. Door het langdurig indringen van water wordt steen poreus. De steen droogt nooit en het constante proces van water vasthouden zorgt uiteindelijk voor vernietiging van de steen. Afhankelijk van de soort steen gaat deze schilferen of poederen. Het gevolg is dat de muren zwak worden, gaan scheuren en lekkages gaan vertonen. Het vochtvrij maken van kelder en souterrain is geen overbodige investering.
Een kritieke plek is de kimnaad
De kimnaad is de aansluiting van vloer en muur. Dit is een zeer kritieke plek in de kelder en ook in een souterrain. Lekkage van deze aansluiting van vloer en muur is een veelvoorkomend probleem. Om deze aansluiting te versterken wordt een schuine rand van afdichtingsmortel opgezet. Op de onderstaande tekening ziet u hoe we dat bedoelen. Is er sprake van een ernstige lekkage, dan hakken we eerst de kimnaad uit; minimaal 2 cm breed en diep. Met een snel-zettende mortel stoppen we het water, dat door het uithakken van de kimnaad, naar binnen loopt onmiddelijk. Vervolgens brengen we de kimnaad afdichting aan in één lijn met de muurafdichting.
Het vochtvrij maken van kelder en souterrain
Wie nog een kelder heeft, gebruikt deze dus meestal als opslagruimte voor producten die koel bewaard moeten worden. Bij nieuwbouw wordt zelden nog een kelder gebouwd. De koelkast heeft deze taak overgenomen. Een goede kelder is droog en heeft een koele temperatuur. Een vochtige kelder met vocht doorslaande muren daarentegen voelt koel aan, maar er heerst een te hoge luchtvochtigheid. Dit zorgt ervoor dat verse producten zoals groenten en fruit sneller schimmelen en bederven.
Een souterrain is bedoeld als leefruimte. Het is daarom erg belangrijk dat de luchtvochtigheid niet te hoog is. Een vochtig leefklimaat, waarin schimmels en zwam zich kunnen ontwikkelen, is namelijk zeer ongezond voor de mens.
Het vochtvrij maken van kelder. Hoe doen wij dat?
Bij het afdichten van gemetselde steens muren passen we een vlakafdichtingssysteem toe. Dit betekent dat de totale oppervlakte van de muren in de kelder wordt afgedicht. Deze methode is zeer effectief en ook bij hoge waterdruk blijven de muren waterdicht. Vooral dat laatste is een belangrijk punt, omdat een hoge grondwaterstand zorgt voor een zware belasting van de muren. We spreken dan van drukkend water. Het water drukt letterlijk tegen de muur. Wanneer deze situatie -van hoge grondwaterstand- al langere tijd bestaat, zal dit zeer zeker de structuur van de steen aantasten met als gevolg poreusheid van de steen. De kelderafdichting (muurafdichting) brengen we in meerdere lagen aan en elke laag wordt afzonderlijk geïmpregneerd met een verkiezelingsvloeistof. Deze vloeistof zorgt voor verstening, dat betekent verharding en versteviging, van de steen.
Vochtvrij souterrain?
In tegenstelling tot een kelder, ligt een souterrain gedeeltelijk onder het maaiveld. Vaak wordt deze ruimte voor een slaapkamer gebruikt. Natte muren zorgen, zoals eerder al gesteld, voor een zeer ongezond leefklimaat. Er is veelal sprake van schimmel en vaak ook van muurzouten in het stucwerk. In de steden zijn in souterrains werkplaatsen, kantoren of winkeltjes gevestigd. Om te werken is een normale luchtvochtigheid erg belangrijk. Uiteraard kunt u de verwarming hoger zetten. Direct nadeel is dat het een hogere energiefactuur oplevert. Droge muren zullen niet het resultaat zijn van veel stoken. De muur blijft namelijk vocht aanleveren door regenval en -mogelijk een verandering in- grondwaterpeil.
Bij heftige regenval zal het peil stijgen en bij droogte zakken. Bemaling heeft ook invloed op het peil. Het vocht dringt door de steens muur naar binnen en veroorzaakt doorslaand vocht. Omdat het grondwaterpeil varieert, brengen we de muurafdichting op de volledige muur aan.
Voordelen na muurafdichting
Het resultaat is een duurzame gezonde leefomgeving voor slapen en werken. Mooi meegenomen is de lagere energierekening en, niet minder belangrijk, een directe waardevermeerdering van het pand.
Muurzouten aanwezig op de vochtige muren?
Zijn er muurzouten (hygroscopische zouten) aanwezig? Dit vochtprobleem lossen we op met een zogenaamde zoutsanering. Het is een behandeling met een product dat de muurzouten neutraliseert. Muurzouten zorgen namelijk voor een proces van vocht aantrekken en weer afstoten. Dit proces heet hygroscopiciteit.
Vochtvrij maken van kelder en Werkwijze
Uiteraard gaat er enig voorwerk aan vooraf. In de meeste kelders en souterrains zit stucwerk of kalk op de muur. Soms is er een verflaag op de muur aangebracht. Wat los zit aan stucwerk, pleister, kalk of verf moet eraf, zodat er een schone goed hechtende ondergrond ontstaat. Zijn er scheuren en lekkages, dan dichten we deze allereerst af. Vervolgens brengen we het vlakafdichtingssysteem -de kelderafdichting / souterrainafdichting aan.
Drie redenen om te kiezen voor droge muren in de kelder
- De energierekening gaat omlaag wanneer de muren droog zijn. Vochtige, natte muren zijn koud. Deze kou trekt omhoog, wanneer de vloer erboven niet geïsoleerd is, en dus moet de thermostaat in de ruimte erboven omhoog.
- De structuur van de steen verbetert. Vochtige muren worden poreus en gaan poederen of schilferen. Muren vertonen schimmels, die ongezond zijn voor de mens. Mogelijk zijn er muurzouten aanwezig die door aantrekken en afstoten van vocht -een herhalend proces- de structuur van de steen vernietigen. U kunt de kelder of souterrain weer gebruiken als nuttige ruimte in uw huis.
- Het is beter voor je gezondheid, omdat inademen van schimmels in een vochtig huis ziektes kan veroorzaken. De zwarte schimmel is zeer bekend vanwege haar giftigheid.
Vragen over het vochtvrij maken van kelder en souterrain?
Met meer dan 25 jaar vakkennis kan Protect Vochtwering u deskundig adviseren als het gaat om vochtproblemen in de kelder.
Mail ons voor deskundig advies
Bel Protect Vochtwering op +31 (0)6 212 60 249 of stel uw vraag via het formulier en maak vooral gebruik van de mogelijkheid om enkele foto’s mee te sturen.