+31 (0)6 212 60 249
info@protectvochtwering.nl

Hoe kun je optrekkend vocht bestrijden?

Effectief en Duurzaam Vocht Bestrijden

Vochtig huis door optrekkend vocht?

We spreken van optrekkend vocht of opstijgend vocht wanneer vocht opstijgt vanuit de fundering. Over deze, vaak een gemetselde, fundering is op maaiveldhoogte geen loodslab of een andere vorm van belemmering aangebracht. Het probleem van optrekkend vocht heeft hier dus een bouwtechnische oorzaak. De fundering staat in direct contact met het grondwater en ook overvloedig hemelwater dringt in de steen. Dit voortdurende proces zorgt ervoor dat de steen poreus wordt en dus water blijft aantrekken. We spreken dan van capillaire opstijging van water. Dit is te vergelijken met de werking van een spons. Optrekkend vocht bestrijden is noodzakelijk voor het behoud van de woning. Alsnog een loodslab plaatsen kan natuurlijk, maar is echter een zeer dure aangelegenheid.

De oplossing voor het vochtprobleem

Hoe kun je optrekkend vocht bestrijden? Met een jarenlange beproefde methode wordt een ondoordringbare barrière gegarandeerd door het injecteren van een verkiezelingsvloeistof. Maar eerst wil je weten of er inderdaad sprake is van optrekkend vocht. Hoe herken je dus dit vochtprobleem?

Wonen zonder vochtproblemen = Wonen in een gezonde leefomgeving

Hoe herken je optrekkend vocht?

Optrekkend vocht kun je herkennen. Het vocht in de muur stijgt op. Dat wil zeggen dat dit proces zich altijd in muren op de begane grond afspeelt. Het kan ook, in samenhang met andere vochtproblemen, voorkomen in een souterrain. Het kenmerkt zich door vochtplekken op de muur. Wanneer het een proces van jaren is, kan het vocht tot wel anderhalve meter opstijgen. Meest zichtbaar is de zwarte schimmel boven de plint, achter het behang en in de hoeken.

Zwarte schimmel

optrekkend vocht herkennen
zwarte schimmel in hoeken en boven plinten

Loslatend en afbrokkelen van stucwerk

Een vochtige muur is schadelijk voor het stucwerk of pleisterwerk. Door de constante vochtige staat van de muur laat het stucwerk los en begint af te brokkelen. Bij optrekkend of opstijgend vocht, zie je dat gebeuren aan de onderkant van de muur. Het stucwerk kan zelfs gedeelten van de steen meenemen, wanneer deze door de sponswerking poreus geworden is. Afhankelijk van de steensoort kan deze gaan schilferen of gaan poederen.

optrekkend vocht bestrijden

Muurzouten

In de muur met optrekkend vocht komen vaak muurzouten voor. Deze zijn in de meeste gevallen duidelijk zichtbaar als witte pluisjes op de muur of op het stucwerk. Je kunt ze gemakkelijk wegvegen, maar de witte pluisjes blijven hardnekkig terugkeren. Muurzouten zijn hygroscopische zouten. Hygroscopiciteit wil zeggen dat deze zouten uit de lucht waterdamp aantrekken en vervolgens weer aan de lucht afgeven. De muur blijft dus voortdurend nat.

muurzouten als gevolg van vocht
muurzouten (witte pluisjes) in en op het stucwerk

Rottende kopbalken vloer

Heb je een houten vloer, dan is het belangrijk de vloerbalken bij de koppen te inspecteren. De koppen liggen in de muur en houtrot is dan ook een veelvoorkomend vochtprobleem bij optrekkend vocht. Je wilt niet afwachten tot je vloer in de staat is, zoals de foto laat zien.

Rottende kopbalken vloer
door vocht aangetaste houten vloer

Samenvattend kun je optrekkend vocht dus herkennen aan de volgende punten:

 • Schimmel aan onderzijde van de muur en in de hoeken
 • Vochtplekken en schimmel op de muren
 • Het loslaten of verpulveren van pleisterwerk
 • Poederen of schilferen van stenen
 • Uitbloei van muurzouten
 • Rottende balkkoppen bij houten vloeren

Hoe kun je optrekkend vocht bestrijden?

Dat is de vraag waar het om gaat. De gegarandeerd effectieve manier is door het toepassen van de injectiemethode. Zoals we hiervoor al hebben verteld, is er sprake van een sponswerking van de steen. Deze poreuze steen zal steeds water blijven aantrekken. Aangezien in sommige gebieden de waterstand hoog is, blijft de fundering altijd nat. Heftige regenval is tegenwoordig ook geen zeldzaamheid meer. Het is dus van belang ervoor te zorgen dat het proces van capillaire werking (sponswerking) gestopt wordt.

Met de injectiemethode maken we een horizontale ondoordringbare barrière in het metselwerk. Hoe doen we dat? Met het injecteren onder lage druk van een speciale vloeistof. Deze vloeistof mineraliseert zeer snel. Mineraliseren wil zeggen dat deze vloeistof verhard. Dit noemen we verkiezeling. Dit proces zorgt ervoor dat op de plek waar het water opstijgt boven het maaiveld, er een duurzame ondoordringbare afdichting ontstaat. De poreusheid van de steen wordt door de verharding van deze verkiezelingsvloeistof opgeheven en verbetert daarmee de structuur van de steen. Het optrekkend vocht probleem oplossen is dus een positieve beslissing voor het behoud van je huis.

Afhankelijk van de ernst van het vochtprobleem wordt de boormethode bepaald. De injectiemethode kan zowel aan de binnenzijde als aan de buitenzijde worden toegepast. De meest voorkomende vorm is het boren van gaten om de 10-12 cm op plinthoogte.

Productervaring met de verkiezelingsvloeistof bij optrekkend vocht bestrijden

De verkiezelingsvloeistof wordt al 50 jaar met succes toegepast. Optrekkend vocht bestrijden gebeurt op een duurzaam en milieuvriendelijke manier. Externe en interne kwaliteitscontroles zijn veelvuldig uitgevoerd. Haar kwaliteit wordt met talrijke certificaten en keuringsrapporten ruim voldoende aangetoond.

Product & Eigenschap

 • Verstevigend de steen
 • Verdicht de poriën in de steen
 • Weert muurzouten
 • De hechting, de slijtvastheid en sterkte van het oppervlak wordt verbeterd
 • Bestendigheid voor chemicaliën wordt verhoogd

MET MEER DAN 25 JAAR VAKKENNIS KAN PROTECT VOCHTWERING U JUIST ADVISEREN ALS HET GAAT OM HET BESTRIJDEN VAN OPTREKKEND VOCHT IN UW HUIS.

Vraag een Gratis Deskundig Advies

Click or drag a file to this area to upload.
Click or drag a file to this area to upload.
Click or drag a file to this area to upload.