Wat zijn muurzouten?
Heb je witte kringen of witte uitslag op de muur? Of ontstaan er op de muur witte pluisjes? Dit zijn muurzouten. Muurzouten noemen we ook wel bouwzouten. Het zijn hygroscopische zouten die relatief lang vocht vasthouden. Bij temperatuursverschillen geven ze dit vocht gedeeltelijk weer aan de lucht af. Het is een herhalend proces. Door kristallisatie trekken zouten vocht uit de lucht aan en stoten dit ook gedeeltelijk weer af. Het is een constante beweging van aantrekken en afstoten. Kristallisatie van muurzouten vindt het meest plaats in de zomerperiode, vanwege de hoge luchtvochtigheid.
muurzouten te herkennen aan witte uitslag of witte pluis
Hoe ontstaan muurzouten?
Muurzouten vormen zich dus op een natte muur. De oorzaak voor deze natte muren kan zijn een probleem van optrekkend vocht. Dit vochtprobleem ontstaat door het ontbreken van een barrière boven de fundering, waardoor vocht opstijgt in de muur. Een andere oorzaak is doorslaand vocht, dat een veelvoorkomend probleem is in een souterrain of in een kelder. Doorslaand vocht kan ook voorkomen bij woningen zonder spouwmuren. Een poreuze steens muur laat vocht, zoals regenwater, gemakkelijk door. Nog een oorzaak voor vorming van deze zouten is inwendige condensatie. Dit is condensatie die geproduceerd wordt door huishoudelijke apparaten, koken, planten, douchen en baden. Ook de mens produceert condensatie in een ruimte.
Samenvattend zijn de oorzaken voor muurzouten
- Optrekkend vocht
- Doorslaand vocht
- Inwendige condensatie
Wat doen hygroscopische zouten met de muur?
Muurzouten zorgen voor een vorm van onderlinge beweging tussen de steen en de pleisterlaag of het stucwerk. Het materiaal (steen, stuclaag, pleisterlaag) is letterlijk constant in beweging. Wanneer het proces niet wordt gestopt, zal het materiaal kapot gaan. De ‘rek’ is er dan zogezegd uit. De schade door muurzouten wordt zichtbaar door het afbladderen van verf of het afbrokkelen van pleisterlaag of stucwerk. De steenstructuur wordt aangetast. Afhankelijk van de steensoort gaat deze schilferen of poederen.
muurzouten en de gevolgen
Redenen om zouten te bestrijden
- Hygroscopische zouten zorgen er dus voor dat de muur nat blijft. Een gevolg daarvan is dat ook de luchtvochtigheid hoog blijft. Een hoge luchtvochtigheid zorgt voor warmteverlies in huis en dat leidt tot een hogere energierekening.
- Muurzouten zorgen voor onhygiënische vochtige muren, een blijvende hoge luchtvochtigheid en dat zorgt voor een ongezonde leefomgeving.
Oplossing door Zoutsanering
Een zoutsanering is een effectieve behandeling tegen muurzouten. De muren worden met deze vochtbehandeling behandeld met een product dat de bouwzouten, zoals sulfaten en chloriden neutraliseert. Het product zorgt tevens voor versteviging van de steen door dieptewerking. Het proces van vocht aantrekken en afstoten wordt gestopt en vochtige muren zijn verleden tijd. Ook zal de luchtvochtigheid in huis naar een normal peil dalen, omdat het proces van kristallisatie is gestopt. Wonen in een gezonde leefomgeving wordt werkelijkheid door het toepassen van een zoutsanering.
5 redenen om muurzouten te bestrijden:
- Vochtige natte muren zijn verleden tijd
- Hoge luchtvochtigheid terug naar normaal
- Geen warmteverlies in huis
- Hoge energierekening wordt lager
- Van onhygiënische naar gezonde leefomgeving
Vochtbestrijding van Vocht in Huis en een 100% effectief resultaat
Met meer dan 25 jaar vakkennis kan Protect Vochtwering jou juist adviseren als het gaat om vochtproblemen in jouw huis.