Page content

article content

Muurzouten bestrijden (Hygroscopische zouten)

Wat zijn muurzouten?

Heb je witte kringen of witte uitslag op de muur? Of ontstaan er op de muur witte pluisjes? Dan is er sprake van de aanwezigheid van muurzouten. Muurzouten, ook wel bouwzouten genoemd, zijn hygroscopische zouten die relatief lang vocht vasthouden. Bij temperatuursverschillen geven ze dit vocht gedeeltelijk weer aan de lucht af. Het is een zich herhalend proces. Met andere woorden: De zouten trekken door kristallisatie vocht uit de lucht aan en stoten dit ook gedeeltelijk weer af. Het is dus een constante beweging van aantrekken en afstoten. Kristallisatie vindt het meest plaats in de zomerperiode, vanwege de hoge luchtvochtigheid.

Muurzouten bestrijden voorkomt uitbloei van zouten

muurzouten te herkennen aan witte uitslag of witte pluis

Hoe ontstaan muurzouten?

Muurzouten vormen zich dus op een natte muur. De oorzaak voor deze natte muren kan zijn het probleem van optrekkend vocht. Dit is het ontbreken van een barrière boven de fundering waardoor vocht opstijgt in de muur. Een andere oorzaak is , dat een veelvoorkomend probleem is in een souterrain of in een kelder. Doorslaand vocht kan ook voorkomen bij woningen zonder spouwmuren. Een poreuze steens muur laat vocht, zoals regenwater, gemakkelijk door. Nog een oorzaak voor vorming van deze zouten is inwendige condensatie. Dit is condensatie die geproduceerd wordt door huishoudelijke apparaten, koken, planten, douchen en baden. Ook de mens produceert condensatie.

Muurzouten bestrijden? Vraag advies.

Samenvattend zijn de oorzaken voor muurzouten

 • Optrekkend vocht
 • Doorslaand vocht
 • Inwendige condensatie

Wat doen hygroscopische zouten met de muur?

Muurzouten zorgen voor een vorm van onderlinge beweging tussen de steen en de pleisterlaag of het stucwerk. Het materiaal (steen, stuclaag, pleisterlaag) is letterlijk constant in beweging. Wanneer het proces niet wordt gestopt, zal het materiaal kapot gaan. De ‘rek’ is er dan zogezegd uit. De schade is zichtbaar als afbladderende verf of het afbrokkelen van pleisterlaag of stucwerk. De steenstructuur wordt aangetast. Afhankelijk van de steensoort gaat deze schilferen of poederen.

Muurzouten bestrijden

muurzouten en de gevolgen

Redenen om muurzouten te bestrijden

 • Muurzouten zorgen er dus voor dat de muur nat blijft. Een gevolg daarvan is dat ook de luchtvochtigheid hoog blijft. Een hoge luchtvochtigheid zorgt voor warmteverlies in huis en dat leidt tot een hogere energierekening.
 • Muurzouten zorgen voor onhygiënische vochtige muren, een blijvende hoge luchtvochtigheid en dat zorgt voor een ongezonde leefomgeving.

Muurzouten bestrijden met Zoutsanering

Een zoutsanering is een effectieve behandeling tegen muurzouten. De muren worden met deze vochtbehandeling behandeld met een product dat de bouwzouten, zoals sulfaten en chloriden neutraliseert. Het product zorgt tevens voor versteviging van de steen door dieptewerking. Het proces van vocht aantrekken en afstoten wordt gestopt en vochtige muren zijn verleden tijd. Ook zal de luchtvochtigheid in huis naar het normale peil dalen, omdat het proces van kristallisatie is gestopt. Wonen in een gezonde leefomgeving wordt werkelijkheid door het toepassen van een zoutsanering.

5 redenen om muurzouten te bestrijden zijn:

 1. Vochtige natte muren zijn verleden tijd
 2. Hoge luchtvochtigheid terug naar normaal
 3. Geen warmteverlies in huis
 4. Hoge energierekening wordt lager
 5. Van onhygiënische naar gezonde leefomgeving

Vochtbestrijding van Vocht in Huis en een 100% effectief resultaat

Met meer dan 25 jaar vakkennis kan Protect Vochtwering jou juist adviseren als het gaat om vochtproblemen in jouw huis.Gratis Advies vragen? Kies 1,2 of 3

 1. Bel Protect Vochtwering op +31 (0)6 212 60 249
 2. U vult uw telefoonnummer in en wij bellen u
 3. Stel uw vraag via het formulier met mogelijkheid foto’s mee te sturen