+31 (0)6 212 60 249
info@protectvochtwering.nl

Vocht in huis en de schadelijke gevolgen

Effectief en Duurzaam Vocht Bestrijden

vocht en de gevolgen

Vocht in damp of vloeibare vorm kan verschillende vormen van schade aanrichten. Vaak is het vocht in huis zelf niet duidelijk zichtbaar, maar de gevolgen daarvan wel.

Muffe geur is teken van vocht in huis

Een te vochtig huis kenmerkt zich vaak door een muffe geur die het gevolg is van schimmelgroei. De geur van schimmels ruik je vaak in de meterkast, een kelder of een kruipruimte. De schimmels zijn niet altijd met het oog waar te nemen.

Schimmelgroei

Schimmelgroei is te herkennen aan verkleuringen, vlekken of pluisvorming. Onder een sterke loep zijn draden zichtbaar. De vlekken en pluizen kunnen wit, zwart, grijs, bruin, beige, groen of oranje zijn. Ook paddenstoelen zijn schimmels. Zij komen binnen minder voor, want ze hebben een ondergrond nodig. Ze kunnen zich staande houden op hout, tapijt of zand.

Schimmels kunnen overal voorkomen en zijn op nagenoeg alle materialen te vinden, wanneer deze materialen vochtig zijn en/of de omgeving vochtige lucht bevat. In elk gebouw wordt al gauw aan deze voorwaarden voldaan. Een laagje vuil kan al als voedingsbodem voor schimmel dienen.

vochtprobleem verhelpen

Ongedierte bij vocht in huis

Te veel vocht in huis trekt ongedierte aan. Op vochtige plaatsen voelen pissebedden en zilvervisjes zich prima thuis. Naast dit zichtbare ongedierte komt in iedere woning de huisstofmijt voor, die te klein is om met het blote oog te kunnen zien. Wanneer de relatieve vochtigheid in een gebouw langdurig boven de 70% is kan de hoeveelheid huisstofmijt enorm toenemen. Hun uitwerpselen kunnen zelfs schadelijk zijn voor patiënten met COPD en Astma of andere longaandoeningen.

Vochtplekken en vochtvlekken

Een vochtplek is voelbaar of meetbaar vochtig. Kringen in het behang en verkleuringen wijzen op vochtoverlast. Ook de uitbloei van muurzouten en schimmelgroei wijzen daarop. Uitbloei is aan te treffen op vochtige of voorheen vochtige steenachtige delen van de constructie. Het vocht zorgt voor het transport van opgeloste zouten naar het oppervlak van het materiaal. Deze situatie is alleen met meetinstrumenten te bepalen.

Afgezien van het feit dat vochtplekken in een gebouw lelijk zijn, leidt vochtigheid in een gebouw tot:

  • Vermindering van duurzaamheid van materialen. die in contact komen met vochtig metselwerk. Dit geldt met name voor pleisterwerk en schilderwerk door de ontwikkeling van micro-organismen, schimmel, zwammen en mossen.
  • Verzwakking van thermische isolatie van buitenmuren van 10% tot 30%. Dit is afhankelijk van materialen en hun poreusheid. En een onbehaaglijk binnenklimaat door koudere en vochtige zones en abnormale hoge relatieve luchtvochtigheid.
vocht en schade

Schadelijke gevolgen vanwege een vochtige muur

Beslagen ramen door vocht in huis

Beslagen ramen duiden op vocht in de woning. Af en toe beslagen ramen is geen reden voor ongerustheid. Anders wordt het, wanneer dit verschijnsel vaak voorkomt. Zeker wanneer dit bij dubbelglas gebeurt. Het is een misverstand dat dubbelglas niet kan beslaan. In een normale woonsituatie zal dubbelglas – behalve aan de randen – niet gemakkelijk beslaan, tenzij het voor warmte is afgeschermd door jaloezieën of gordijnen. Als niet afgeschermd dubbelglas beslaat, duidt dit op een te veel vocht in huis. Er zal een hoge luchtvochtigheid in de ruimte te meten zijn.

In een raam met dubbel glas zit namelijk een luchtspouw die vrij warm is. Een raam met enkelglas heeft dit niet en is daarom vaak de koudste plek. Wanneer dubbelglas wordt geplaatst zoekt het vocht een andere ‘koudste’ plek om te condenseren. Als het vocht desondanks toch op de ruiten condenseert is er sprake van een te hoge luchtvochtigheid.

koudebrug bij balkon

Condens op ramen door te hoge luchtvochtigheid. Koudebrug

Houtrot

Als hout verrot, verliest het aan sterkte en krimpt het aanzienlijk. Onbehandeld hout vertoont een bruine verkleuring en dit heet bruine rot. Minder voorkomend is witte rot. In het oppervlak verschijnen in een later stadium scheurtjes evenwijdig aan of haaks op de richting van de houtnerf. Dit typisch scheurpatroon is eenvoudig te onderscheiden van de houtsplijting die optreedt bij bewerking of uitdroging van hout. Bepaalde vormen van houtrot vertonen grote krimp in hoogte en dikte van het hout. Bij optrekkend vocht komt het vaak voor, dat de kopbalken verrot zijn.

houtrot door vochtigheid

Houtrot aan onderkant van de trap vanwege vochtige vloer en houtrot van vloerbalken

Loslatend pleisterwerk

Te veel vocht in muren is niet altijd direct zichtbaar. Wanneer vocht zich achter pleisterlagen ophoopt dan zullen deze lagen op den duur loslaten. Soms gaat dit samen met uitbloei van hygroscopische zouten.

Loslaten van behang of muurverf

Los behang kan duiden op een vochtige muur, bijvoorbeeld door optrekkend vocht of doorslaand vocht. Deze conclusie gebiedt echter enige voorzichtigheid. Ook andere oorzaken van vocht in huis, zoals het ondeskundig aanbrengen van het behang kan een oorzaak zijn.

Verweken van pleisterlagen

Langdurig een te veel aan vocht geeft een te hoge vochtigheid van het materiaal. Het kan bij gipspleisterlagen leiden tot verweken (verrotten) van het materiaal. Gips kan dan met de vingernagel worden afgekrabd.

schade pleisterwerk en behang vocht in huis

Loslatende muurverf, afbrokkelend pleisterwerk en loslatend behang zijn gevolgen van natte muren


Gerelateerde artikelen over vocht in huis

Vochtproblemen en Oplossingen:

Muurafdichting in kelder of souterrain

Optrekkend vocht bestrijden

Vocht in muren bestrijden

Muren impregneren tegen doorslaand vocht

Kruipruimte isoleren


Gratis Advies vragen

Click or drag a file to this area to upload.
Click or drag a file to this area to upload.
Click or drag a file to this area to upload.