Page content

article content

Vocht doorslaande muren in kelder of souterrain

De oorzaak van vochtige muren in een kelder of souterrain

Vocht doorslaande muren komen vaak voor in een kelder en souterrain, omdat deze onder het maaiveld liggen. Deze ruimtes hebben veelal gemetselde steens muren. Door een hoog grondwaterpeil en veel regen dringt het vocht in de steen. Bij huizen uit de vorige eeuw is er meestal sprake van vochtige muren en soms ook een vocht doorslaande vloer. Door langdurig indringen van water wordt een steen poreus. De steen droogt nooit en het constante proces van water vasthouden zorgt uiteindelijk voor vernietiging van de steen. Afhankelijk van de soort steen gaat deze schilferen of poederen. Het gevolg is dat de muren zwak worden, gaan scheuren en lekkages gaan vertonen.

Vochtige muren afdichten in kelder of souterrain

Een kritieke plek is de kimnaad

De kimnaad is de aansluiting van vloer en muur. Dit is een zeer kritieke plek in de kelder en ook in een souterrain. Lekkage van deze aansluiting van vloer en muur is een veelvoorkomend probleem. Om deze aansluiting te versterken wordt een schuine rand van afdichtingsmortel opgezet. Op de onderstaande tekening ziet u hoe we dat bedoelen. Is er sprake van een ernstige lekkage, dan wordt de kimnaad eerst uitgehakt; minimaal 2 cm breed en diep. Het water dat daardoor naar binnen loopt wordt met een snel-zettende mortel onmiddellijk gestopt. Vervolgens wordt de kimnaad afdichting aangebracht in één lijn met de muurafdichting.

muurafdichting en kimnaadafdichting

 

Hoe maken wij vocht doorslaande muren waterdicht?

Wie nog een kelder heeft gebruikt deze dus meestal als opslagruimte voor producten die koel bewaard moeten worden. Bij nieuwbouw wordt zelden nog een kelder gebouwd, omdat de koelkast de taak heeft overgenomen. Een goede kelder is droog en heeft een koele temperatuur. Een vochtige kelder met vocht doorslaande muren daarentegen voelt koel aan, maar er heerst een te hoge luchtvochtigheid. Dit zorgt ervoor dat verse producten zoals groenten en fruit sneller schimmelen en bederven.

Een souterrain is bedoeld als leefruimte. Het is daarom erg belangrijk dat de luchtvochtigheid niet te hoog is. Een vochtig leefklimaat, waarin schimmels en zwam zich kunnen ontwikkelen, is namelijk zeer ongezond voor de mens.

Wat is de oplossing voor het probleem van vocht doorslaande muren?

Bij het afdichten van gemetselde steens muren passen we een vlakafdichtingssysteem toe. Dit betekent dat de totale oppervlakte van de muren in de kelder wordt afgedicht. Deze methode is zeer effectief en ook bij hoge waterdruk blijven de muren waterdicht. Dit laatste is een belangrijk punt, omdat een hoge grondwaterstand ervoor zorgt dat muren belast worden door drukkend water. Wanneer deze situatie van hoge grondwaterstand al langere tijd bestaat, zal dit zeer zeker de structuur van de steen hebben aangetast met als gevolg poreusheid van de steen. De kelderafdichting wordt in meerdere lagen aangebracht en elke laag wordt afzonderlijk geïmpregneerd met een verkiezelingsvloeistof. Deze vloeistof zorgt voor verstening, en dus verharding en versteviging van de steen.

In tegenstelling tot een kelder, ligt een souterrain gedeeltelijk onder het maaiveld. Vaak wordt deze ruimte voor een slaapkamer gebruikt. Natte muren zorgen, zoals eerder al gesteld, voor een zeer ongezond leefklimaat. Er is veelal sprake van schimmel en vaak ook van muurzouten in het stucwerk. In de steden zijn in souterrains werkplaatsen, kantoren of winkeltjes gevestigd. Om te werken is een normale luchtvochtigheid erg belangrijk. Uiteraard kunt u de verwarming hoger zetten. Direct nadeel is dat het een hogere energiefactuur oplevert. Droge muren zullen niet het resultaat zijn van veel stoken. De muur blijft namelijk vocht aanleveren door regenval en -mogelijk een verandering in- grondwaterpeil.

Bij heftige regenval zal het peil stijgen en bij droogte zakken. Bemaling heeft ook invloed op het peil. Het vocht dringt door de steens muur naar binnen en veroorzaakt doorslaand vocht. Omdat het grondwaterpeil varieert wordt de muurafdichting op de volledige muur toegepast. Het resultaat is een duurzame gezonde leefomgeving voor slapen en werken. Mooi meegenomen is de lagere energierekening en, niet minder belangrijk, een directe waardevermeerdering van het pand.

Muurzouten aanwezig op de vochtige muren?

Zijn er muurzouten (hygroscopische zouten) aanwezig? In dat geval wordt ook een zoutsanering toegepast. Dit is een behandeling met een product dat de muurzouten neutraliseert. Muurzouten zorgen namelijk voor een proces van vocht aantrekken en weer afstoten. Dit proces heet hygroscopiciteit.

Muurafdichting en Werkwijze

Stucwerk of Verf verwijderen

Uiteraard moet er voorwerk gedaan worden. In de meeste kelders en souterrains zit stucwerk of kalk op de muur. Soms is er een verflaag op de muur aangebracht. Wat los zit aan stucwerk, pleister, kalk of verf moet eraf, zodat er een schone goed hechtende ondergrond ontstaat. Eventuele scheuren en lekkages worden eerst gedicht. Vervolgens wordt de kelderafdichting / souterrainafdichting -het vlakafdichtingssysteem- aangebracht.

Drie redenen om te kiezen voor droge muren in de kelder

  1. De energierekening gaat omlaag wanneer de muren droog zijn. Vochtige, natte muren zijn koud. Deze kou trekt omhoog, wanneer de vloer erboven niet geïsoleerd is, en dus moet de thermostaat in de ruimte erboven omhoog.
  2. De structuur van de steen verbetert. Vochtige muren worden poreus en gaan poederen of schilferen. Muren vertonen schimmels, die ongezond zijn voor de mens. Mogelijk zijn er muurzouten aanwezig die door aantrekken en afstoten van vocht -een herhalend proces- de structuur van de steen vernietigen. U kunt de kelder of souterrain weer gebruiken als nuttige ruimte in uw huis.
  3. Het is beter voor je gezondheid. De gezondheid kan door inademing van de schimmels in een vochtig huis worden bedreigd. De zwarte schimmel is bekend vanwege haar giftigheid.

 


Vochtbestrijding van Vocht in Huis en een 100% effectief resultaat

Met meer dan 25 jaar vakkennis kan Protect Vochtwering u deskundig adviseren als het gaat om vochtproblemen in de kelder.

Vragen over muurafdichting? Of vragen over andere vochtproblemen in huis?

Aarzel niet een deskundig advies te vragen

Bel Protect Vochtwering op +31 (0)6 212 60 249 of stel uw vraag via het formulier en maak vooral gebruik van de mogelijkheid om enkele foto’s mee te sturen.