Page content

article content

Muurafdichting in vochtige lekke kelder of souterrain

Waarom zijn kelder en souterrain vochtig?

De kelder ligt onder het maaiveld en voor een souterrain is dit gedeeltelijk het geval. Kelder en souterrain hebben veelal gemetselde muren. Door een hoog grondwaterpeil en veel regen dringt vocht in de steen. Bij huizen uit de vorige eeuw is de steen meestal poreus, waardoor de steen nooit meer droog wordt. Het constante proces van water vasthouden zorgt voor de vernietiging van de steen. Deze gaat afhankelijk van de soort steen schilferen of poederen. De muren worden uiteindelijk zwak en gaan scheuren en lekkages vertonen.

Muurafdichting in kelder of souterrain

Een kritieke plek is de kimnaad.

De kimnaad is de aansluiting van vloer en muur. Dit is een zeer kritieke plek in de kelder of in het souterrain. Lekkage van deze aansluiting van vloer/muur is een veelvoorkomend probleem. Om deze te versterken wordt een schuine rand van afdichtingsmortel opgezet. Is er sprake van een ernstige lekkage, dan wordt de kimnaad eerst uitgehakt, minimaal 2 cm breed en diep. De lekkage wordt met een snelzettende mortel onmiddellijk gestopt. Vervolgens wordt de kimnaadafdichting aangebracht in een lijn met de muurafdichting.

muurafdichting en kimnaadafdichting

 

Hoe maak je een kelder en souterrain waterdicht?

Wie nog een kelder heeft gebruikt die meestal als opslagruimte voor producten die koel bewaard moeten worden. Bij nieuwbouw wordt zelden nog een kelder gebouwd, omdat de koelkast de taak heeft overgenomen. Een goede kelder is droog en heeft een koele temperatuur. Een kelder met vocht doorslaande muren voelt koel aan, maar er heerst een te hoge luchtvochtigheid. Dit zorgt ervoor dat verse producten zoals groenten en fruit sneller schimmelen en bederven.

Gemetselde muren zijn met een aangebracht vlakafdichtingssysteem ook bij hoge waterdruk waterdicht. Een hoge grondwaterstand zorgt ervoor dat de muren belast worden door drukkend water en wanneer deze situatie al langere tijd bestaat, zal dit de structuur van de steen aantasten. De muurafdichting wordt in lagen aangebracht en elke laag wordt afzonderlijk geïmpregneerd met een verkiezelingsvloeistof. Zijn er muurzouten aanwezig? Dan wordt ook een zoutsanering toegepast.

Muurafdichting in een souterrain.

Een souterrain ligt gedeeltelijk onder het maaiveld. Vaak wordt deze ruimte voor een slaapkamer gebruikt. Natte muren zorgen voor een zeer ongezond leefklimaat. Er is veelal sprake van schimmel en vaak ook van muurzouten in het stucwerk. In de steden zijn in souterrains werkplaatsen of winkeltjes gevestigd. Om te werken is een normale luchtvochtigheid belangrijk. Uiteraard kun je de verwarming hoger zetten. Dat zal een hogere energiefactuur opleveren. Droge muren zullen niet het resultaat zijn van veel stoken, omdat de muur vocht blijft aanleveren door regenval en (mogelijk een verandering in) grondwaterpeil. Als muurafdichting wordt, net als in de kelder, het vlakafdichtingssysteem toegepast. Het resultaat is een gezonde leefomgeving voor slapen en werken. Lagere energierekening en een directe waardevermeerdering van het pand.

Souterrain muurafdichting

 

Op bovenstaande foto zie je een lijn voor het grondwaterpeil. Dit peil kan variëren. Bij heftige regenval zal het peil stijgen en bij droogte zakken. Bemaling heeft ook invloed op het peil. Het vocht dringt door de steens muur naar binnen en veroorzaakt doorslaand vocht.

Muurafdichting hoe en wat?

Stucwerk of Verf verwijderen

Uiteraard moet er voorwerk gedaan worden. In de meeste kelders en souterrains zit stucwerk of kalk op de muur. Soms is er een verflaag. Dit moet er eerst allemaal af. Eventuele scheuren en lekkages worden gedicht. De muurafdichting – het vlakafdichtingssysteem – wordt aangebracht op een schone en goed hechtende ondergrond.

Drie redenen om te kiezen voor droge muren.

  1. De energierekening gaat omlaag wanneer je muren droog zijn. Vochtige, natte muren zijn koud en om ze te verwarmen en te drogen moet de temperatuur in de ruimte omhoog.
  2. Structuur van de steen verbetert. Vochtige muren worden poreus en gaan poederen of schilferen. Door het vocht in de muur gaan koppen van vloerbalken gaan rotten. Er ontstaan zwam en schimmels op het hout. Muren vertonen schimmels en mogelijk zijn er muurzouten aanwezig.
  3. Het is beter voor je gezondheid. De gezondheid kan door inademing van de schimmels in een vochtig huis worden bedreigd. De zwarte schimmel is bekend vanwege haar giftigheid.

Vloer vochtprobleem?

In dit artikel hebben we het gehad over de muren. In enkele gevallen is er ook sprake van een vochtige vloer of een lekkage van de kimnaad. In het artikel vloerafdichting vindt u meer informatie daarover.


Vochtbestrijding van Vocht in Huis en een 100% effectief resultaat

Met meer dan 25 jaar vakkennis kan Protect Vochtwering u juist adviseren als het gaat om vochtproblemen in uw huis.

Vragen over muurafdichting of andere vochtproblemen?

Stuur ons eenvoudig uw telefoonnummer en wij bellen u terug.

Of, stuur voor een deskundig advies met het formulier enkele foto’s mee.

Advies & Offerte aanvragen