Page content

article content

Muurafdichting in vochtige kelder of souterrain

Waarom zijn kelder en souterrain vochtig?

De kelder ligt onder het maaiveld en voor een souterrain is dit gedeeltelijk het geval. Deze ruimtes hebben veelal gemetselde muren. Door een hoog grondwaterpeil en veel regen dringt vocht in de steen. Bij huizen uit de vorige eeuw is er vaak sprake van een vochtige kelder of souterrain, omdat de steen meestal poreus geworden is. De steen droogt nooit en het constante proces van water vasthouden zorgt voor uiteindelijke vernietiging van de steen. Deze gaat, afhankelijk van de soort steen, schilferen of poederen. De muren worden uiteindelijk zwak en gaan scheuren en lekkages vertonen.

Een vochtige lekke kelder of souterrain

Een kritieke plek is de kimnaad.

De kimnaad is de aansluiting van vloer en muur. Dit is een zeer kritieke plek in de kelder en ook in een souterrain. Lekkage van deze aansluiting van vloer en muur is een veelvoorkomend probleem. Om deze aansluiting te versterken wordt een schuine rand van afdichtingsmortel opgezet. Op de onderstaande tekening ziet u hoe we dat bedoelen. Is er sprake van een ernstige lekkage, dan wordt de kimnaad eerst uitgehakt; minimaal 2 cm breed en diep. Het water dat daardoor naar binnen loopt wordt met een snel-zettende mortel onmiddellijk gestopt. Vervolgens wordt de kimnaadafdichting aangebracht in één lijn met de muurafdichting.

muurafdichting en kimnaadafdichting

 

Hoe maak je een vochtige kelder of souterrain waterdicht?

Wie nog een kelder heeft gebruikt die meestal als opslagruimte voor producten die koel bewaard moeten worden. Bij nieuwbouw wordt zelden nog een kelder gebouwd, omdat de koelkast de taak heeft overgenomen. Een goede kelder is droog en heeft een koele temperatuur. Een  vochtige kelder met vocht doorslaande muren voelt koel aan, maar er heerst een te hoge luchtvochtigheid. Dit zorgt ervoor dat verse producten zoals groenten en fruit sneller schimmelen en bederven.

Een souterrain is bedoeld als leefruimte. Het is daarom erg belangrijk dat de luchtvochtigheid niet te hoog is. Een vochtig leefklimaat, waarin schimmels en zwam zich kunnen ontwikkelen, is namelijk zeer ongezond voor de mens.

Wat is dan de oplossing voor het probleem van vochtige muren? Het afdichten van gemetselde muren kan door het toepassen van een vlakafdichtingssysteem. Deze methode zorgt ervoor dat ook bij hoge waterdruk de muren waterdicht blijven. Dit is belangrijk, omdat een hoge grondwaterstand ervoor zorgt dat de muren belast worden door drukkend water. En wanneer deze situatie al langere tijd bestaat, zal dit de structuur van de steen aantasten. De muurafdichting wordt in lagen aangebracht en elke laag wordt afzonderlijk geïmpregneerd met een verkiezelingsvloeistof. Zijn er ook muurzouten aanwezig? In dat geval wordt een zoutsanering toegepast. Dit is een extra toepassing met een product, dat de muurzouten neutraliseert, waardoor het proces van vocht aantrekken en afstoten – dat is de werking van muurzouten – volledig stopt.

In tegenstelling tot een kelder, ligt een souterrain gedeeltelijk onder het maaiveld. Vaak wordt deze ruimte voor een slaapkamer gebruikt. Natte muren zorgen, zoals eerder al gesteld, voor een zeer ongezond leefklimaat. Er is veelal sprake van schimmel en vaak ook van muurzouten in het stucwerk. In de steden zijn in souterrains werkplaatsen, kantoren of winkeltjes gevestigd. Om te werken is een normale luchtvochtigheid erg belangrijk. Uiteraard kunt u de verwarming hoger zetten. Direct nadeel is dat het een hogere energiefactuur oplevert. Droge muren zullen niet het resultaat zijn van veel stoken. De muur blijft namelijk vocht aanleveren door regenval en -mogelijk een verandering in- grondwaterpeil. Als muurafdichting wordt, net als in de kelder, het vlakafdichtingssysteem toegepast. Het resultaat is een duurzame gezonde leefomgeving voor slapen en werken. Mooi meegenomen is de lagere energierekening en, niet minder belangrijk, een directe waardevermeerdering van het pand.

Souterrain muurafdichting

 

Op bovenstaande foto een lijn voor het grondwaterpeil. Dit peil kan variëren. Bij heftige regenval zal het peil stijgen en bij droogte zakken. Bemaling heeft ook invloed op het peil. Het vocht dringt door de steens muur naar binnen en veroorzaakt doorslaand vocht. Omdat het grondwaterpeil varieert wordt de muurafdichting op de volledige muur toegepast.

Muurafdichting hoe en wat?

Stucwerk of Verf verwijderen

Uiteraard moet er voorwerk gedaan worden. In de meeste kelders en souterrains zit stucwerk of kalk op de muur. Soms is er een verflaag op de muur aangebracht. Dit moet er allemaal af. Eventuele scheuren en lekkages worden vervolgens gedicht. De muurafdichting -het vlakafdichtingssysteem- wordt aangebracht op een schone en goed hechtende ondergrond.

Drie redenen om te kiezen voor droge muren.

  1. De energierekening gaat omlaag wanneer de muren droog zijn. Vochtige, natte muren zijn koud en om ze te verwarmen moet de temperatuur in de ruimte omhoog.
  2. De structuur van de steen verbetert. Vochtige muren worden poreus en gaan poederen of schilferen. Door het vocht in de muur gaan koppen van vloerbalken rotten, omdat zwam en schimmels op het hout ontstaan. Muren vertonen andersoortige schimmels, die ongezond zijn voor de mens. Mogelijk zijn er muurzouten aanwezig, die door aantrekken en afstoten van vocht -een herhalend proces- de structuur van de steen vernietigen.
  3. Het is beter voor je gezondheid. De gezondheid kan door inademing van de schimmels in een vochtig huis worden bedreigd. De zwarte schimmel is bekend vanwege haar giftigheid.

 


Vochtbestrijding van Vocht in Huis en een 100% effectief resultaat

Met meer dan 25 jaar vakkennis kan Protect Vochtwering u juist adviseren als het gaat om vochtproblemen in kelder of souterrain.

Vragen over muurafdichting of andere vochtproblemen?

Gratis Advies vragen? Kies 1,2 of 3

  1. Bel Protect Vochtwering op +31 (0)6 212 60 249
  2. U vult uw telefoonnummer in en wij bellen u
  3. Stel uw vraag via het formulier met mogelijkheid foto’s mee te sturen