+31 (0)6 212 60 249
info@protectvochtwering.nl

Hoe verwijder ik zwarte schimmel?

Effectief en Duurzaam Vocht Bestrijden

Zwarte schimmel verwijderen

Wat is zwarte schimmel?

Hoe verwijder je zwarte schimmel? Tips hiervoor bekijk je in de interessante video in dit artikel

Stachybotrys chartarum is de Latijnse naam voor zwarte schimmel. Je vindt deze schimmel op bijvoorbeeld lambriseringen, parketvloeren, gipsplaten en behang op een vochtige muur. In deze schimmel kunnen hoge concentraties van de giftige stof mycotoxine voorkomen. Het is een oppervlakteschimmel die in vochtige ruimtes zich hecht aan muren, plafond, in voegen van tegels, in hoeken van raamkozijn. Bij langdurige blootstelling aan de giftige mycotoxinen kunnen gezondheidsproblemen ontstaan, zoals geïrriteerde ogen, slijmvliesirritatie, benauwdheid en andere ademhalingsproblemen, keelpijn, huiduitslag en je gestrest voelen. Men denkt dat ook klachten, zoals gewrichtspijn en zenuwpijn, Fibromyalgie (weke delen reuma) en zelfs het CFS-Chronisch Vermoeidheid Syndroom kunnen ontstaan door het wonen in een zeer vochtige omgeving.

Hoe word je ziek van zwarte schimmel?

Natuurlijk word je niet ziek van een paar stipjes zwarte schimmel. Het wordt een ander verhaal, wanneer door bijvoorbeeld een hoge luchtvochtigheid in huis en het slecht ventileren, deze schimmel een voedingsbodem krijgt en zich kan verspreiden. De schimmel komt dus voor op plaatsen waar de omstandigheden gunstig zijn voor dit micro-organisme. Net als huisstofmijtallergie of hooikoorts bestaat er ook de minder bekende schimmelallergie. Schimmels zijn micro-organismen en bestaan uit sporen en draden. Ze zijn klein en licht en verspreiden zich daarom heel gemakkelijk door de lucht. Door inademing krijgen wij mensen (en dieren) de giftige stoffen van deze zwarte schimmel binnen. Net als voor andere allergieën kun je medicijnen krijgen voor schimmelallergie. Beter is het om de oorzaak van de allergie te voorkomen. Is het schimmelprobleem al aanwezig?  Een video laat zien hoe je de zwarte schimmel kunt verwijderen.

Schimmel verwijderen

Voorkomen van schimmel.

Ventileren! Het is een gegeven dat er te weinig geventileerd wordt in huis. Let wel, ventileren heeft zin, als er geen bouwtechnische gebreken oorzaak zijn aan de schimmelvorming. Daarbij moet je denken aan vochtige muren op de begane grond door optrekkend vocht. Een lekke of doorslaande kelder of een vochtig souterrain zal niet drogen door alleen maar te ventileren. Hier zijn specialistische maatregelen noodzakelijk, zoals een barrière maken boven de fundering door middel van de injectiemethode om optrekkend vocht te stoppen en in kelder of souterrain kan een wand-/vloerafdichting de schimmelvorming beëindigen.

Ventileren is belangrijk in alle ruimtes. Zet minimaal 10 tot 15 per dag een raam open. Vooral voor de natte ruimte is ventileren een must. Wat je onder andere kunt doen:

  1. Zet na het douchen een raam open
  2. Droog de was niet in de badkamer
  3. De deur na het douchen open laten
  4. Alle wanden drogen na het douchen

Relatieve luchtvochtigheid.

hygrometer -luchtvochtigheidcontrole

Zorg voor een gezond binnenklimaat door regelmatig te ventileren. Een aanrader is om een hygrometer aan te schaffen. De juiste waarde voor de relatieve luchtvochtigheid in een ruimte ligt tussen 40% en 60%. Ligt de waarde meestal boven de 60%, dan is mogelijk een bouwtechnisch gebrek, zoals optrekkend vocht of doorslaand vocht in de muren daar de oorzaak van.

Hoe verwijder ik zwarte schimmel?

Het leed is geschied en de schimmel heeft zich gemanifesteerd. Op youtube hebben we een informatieve video gevonden van Mitros. In deze video een paar handige tips om de schimmel te verwijderen. Je kunt kiezen voor speciale schimmel bestrijdende reinigingsmiddelen, maar deze zijn niet milieuvriendelijk en vaak ook duur. Je kunt het ook met warm water en soda proberen. Twee eetlepels soda op een liter warm water. Met een spons verwijder je de schimmel van de muur. Als na een dag de schimmel nog steeds zichtbaar is, dan herhaal je de reiniging met de soda-oplossing.

Erg hardnekkige vlekken kun je behandelen met bleekmiddel. Gebruik 25 ml. bleekmiddel per liter water. Herhaal de behandeling totdat de zwarte vlekken niet meer zichtbaar zijn. Hierna kun je de muur of het plafond overschilderen met een anti-schimmelverf.

Wil je meer weten over vochtproblemen in huis? Vraag het ons!

Vochtbestrijding van Vocht in Huis en een 100% effectief resultaat

Met meer dan 25 jaar vakkennis kan Protect Vochtwering jou juist adviseren als het gaat om vochtproblemen in jouw huis.


Gratis Advies vragen

Click or drag a file to this area to upload.
Click or drag a file to this area to upload.
Click or drag a file to this area to upload.