+31 (0)6 212 60 249
info@protectvochtwering.nl

Vochtige plek in muur na extreem temperatuurverschil?

Effectief en Duurzaam Vocht Bestrijden

vochtige plek in muur

Een plotselinge vochtige plek in de muur

Een verzoek om advies over een plotselinge vochtige plek in de buitenmuur. Het gaat hier om een spouwmuur, waar zich mogelijk in de spouw vocht kan hebben opgehoopt. Deze muur had nog niet eerder verschijnselen van vochtdoorslag vertoond. Een lekke waterleiding, afvoer of optrekkend vocht zijn als oorzaak reeds uitgesloten.

Het is februari 2018 en de buitentemperatuur ging in één etmaal van min 10 graden Celsius naar bijna plus 10 graden Celsius. Dit enorme verschil in temperatuur kan daardoor vochtige muren of vloeren veroorzaken. Vocht doorslaande vloeren tref je bijvoorbeeld aan in een garage of bijkeuken, waar de vloer direct op het zand ligt.

Vochtplek weersverandering

Deze natte plek in de muur is mogelijk indirect oorzaak van het enorme temperatuurverschil, waarbij deze van zeer strenge vorst -10 Celsius in een etmaal naar +10 Celsius ging.

Hoe kan dit vochtprobleem worden opgelost?

De indirecte oorzaak, zoals hierboven beschreven, is slechts een vermoeden. Het kan namelijk zijn dat indertijd in de spouw bouwafval in de vorm van steen of gruis (valspecie) is achtergebleven. Het bouwafval staat dan in contact met de muur en werkt als een koudebrug. Vocht in de spouw wordt door dit bouwafval doorgegeven aan de buitenmuur.

Optie 1

Allereerst kun je kiezen om af te wachten. Dit klinkt wellicht niet direct als oplossingsgericht denken. Echter, dit probleem heeft zich niet eerder geopenbaard en het kan dus zijn dat -tenzij zich weer een extreme temperatuurschommeling voordoet- de muur droogt en het vochtprobleem niet meer terugkomt.

Optie 2

Toch de directe oorzaak zoeken?

Dat kan door in de spouw te kijken. Een hulpmiddel is in dit geval niet nodig, maar zou dit wel het geval zijn, dan kan is het huren van een endoscoop mogelijk. Allereerst moeten enkele stenen uit de muur worden gehaald. Blijkt er inderdaad sprake te zijn van bouwafval, dan kan dit worden verwijderd en het probleem van de vochtplek is dan voor altijd opgelost.

Vochtplek stenen verwijderen

Ook een vochtige plek in de muur?

U krijgt van ons een deskundig advies over de te nemen stappen.


Gratis Advies vragen

Click or drag a file to this area to upload.
Click or drag a file to this area to upload.
Click or drag a file to this area to upload.