Page content

article content

Schimmel probleem in de meterkast

U loopt de hal binnen en snuift meteen weer die muffe geur op. Herkenbaar? De meest voorkomende oorzaak is schimmel in de meterkast. Schimmel en bacteriën en vochtige lucht veroorzaken de muffe geur.

In de meterkast zijn Nutsvoorzieningen geplaatst, zoals de elektriciteitsmeter en de gasmeter. De watermeter is te vinden in de meterkast of onder het kruipluik. Door vochtige kou uit de kruipruimte ontstaat schimmelvorming in de meterkast en dit zorgt voor de bedompte lucht in de hal.

Wees gerust. U kunt de oorzaak simpel zelf verhelpen. Bij twee linkerhanden schakelt u een klusbedrijf in.

Meterkast isoleren

Om de muffe geur tegen te gaan , gaat u de bodem van de meterkast isoleren. De materialen die u nodig heeft voor dit klusje zijn: cv-buisisolatie, purschuim of acrylaatkit en een polystyreen isolatieplaat. Deze materialen zijn bij elke bouwmarkt te koop.

Acrylaatkit cv-buisisolatie Purschuimpolystyreenplaat

Werkwijze isoleren meterkast

Leidingen

De leidingen van gasmeter en watermeter isoleren met cv-buisisolatie. Het isoleren van de leidingen gaat condensvorming tegen.

Bodem

In de meterkast is vaak de kruipruimte afgesloten door een houten plaat. Over deze houten plaat legt u een polystyreen isolatieplaat. De naden dicht u af door purschuim of een acrylaatkit te gebruiken.

Polystyreen is bestand tegen grote temperatuurwisselingen. Bovendien is het eenvoudig te verwerken en volledig recyclebaar.

Purschuim is handig om brede naden te dichten en is op allerlei materialen aan te brengen. Het helpt in de strijd tegen warmteverlies, tocht, en vochtbestrijding.

Acrylaatkit is een gemakkelijk verwerkbare voegkit voor het afdichten van naden en kieren.

Betonvloer?

Hier hetzelfde verhaal. Leg een isolatieplaat op de bodem en dicht de naden en de doorvoer (opening waardoor leidingen het huis binnenkomen) met purschuim of acrylaatkit.

Deur van de meterkast

Vaak is de deur van de meterkast korter gemaakt, zodat er sprake is van een kier op vloerhoogte. Is dit niet het geval, dan kunt u of een stukje van de deur zagen of een rooster in de deur plaatsen om zo de lucht beter te laten circuleren en ventilatie te bevorderen.


Gerelateerde onderwerpen:

Isoleren watermeterput


Terug naar Artikelen Vochtbestrijding

 

background: rgba(255, 255, 255, 0.73);