+31 (0)6 212 60 249
info@protectvochtwering.nl

Schimmel boven de plint duidt op optrekkend vocht

Effectief en Duurzaam Vocht Bestrijden

schimmel boven plint

Schimmel boven de plint en in de hoeken zijn zichtbare gevolgen van optrekkend vocht of opstijgend vocht. De muur is vochtig aan de onderzijde. Als het optrekkend vocht probleem al langere tijd bestaat, dan kan het vocht in de muur tot wel een meter zijn gestegen. Zichtbare problemen die zich voordoen zijn: vochtplekken, het loslaten of verpulveren van pleisterwerk, het poederen of schilferen van stenen en uitbloei van muurzouten. Bij inspectie onder een houten vloer zal er bij optrekkend vocht vaak sprake zijn van rottende balkkoppen.

schimmel boven pint

Wat is de oorzaak van schimmel boven de plint?

In een fundering hoort een belemmering op maaiveldhoogte te zijn aangebracht. Dit is in veel voorkomende gevallen niet gedaan. Door capillaire werking gaat het vocht in de muur opstijgen. Optrekkend vocht ontstaat hier dus door een bouwtechnische fout. De gemetselde fundering staat voortdurend in contact met het grondwater en indringing van overvloedig regenwater. Omdat de steen als gevolg hiervan poreus wordt, zuigt de steen het vocht als een spons op. We spreken dan van optrekkend vocht.

Oplossing is de injectiemethode

De poreuze steen werkt als een spons en blijft dus water aantrekken. Om dit proces te stoppen, maken we een horizontaal een ondoordringbare laag (barrière) in het metselwerk. Door middel van lagedruk injecteren we een vloeistof in de steen. De vloeistof mineraliseert. Dit wil zeggen dat de vloeistof verhardt (verkiezeling) en zo ontstaat in de indringzone -de plek waar grondwater en hemelwater naar binnen kunnen dringen- een duurzame afdichting en versteviging van de steen. Deze verkiezelingsvloeistof zorgt ervoor dat de poreusheid van de steen wordt opgeheven en het vocht niet meer kan binnendringen. De injectiemethode om optrekkend (opstijgend vocht) tegen te gaan is 100% gegarandeerd effectief.

Afhankelijk van de methode kan deze worden toegepast aan de binnenzijde of aan de buitenzijde van een steens muur. Bij spouwmuren kan de binnenmuur als ook de buitenmuur worden geïnjecteerd.

Het is in de meeste gevallen noodzakelijk om de situatie ter plekke te inspecteren. Vervolgens kan een behandelplan op maat worden gemaakt voor het bestrijden van het optrekkend vocht.

Eigenschappen van product

Het product geeft dieptebescherming, het maakt de steen steviger en het verdicht de poriën. De steen is niet langer poreus en daarmee wordt de sponswerking opgeheven. Door de verdichting is er ook geen sprake meer van hygroscopische werking van zouten. Dit is het voortdurend aantrekken en afstoten van muurzouten in de steen. Een voordeel van verkiezeling is het verkrijgen van een betere hechting, slijtvastheid en sterkte van het oppervlak. Behalve zouten is de muur resistent tegen opname van chemicaliën. Het product is oplosmiddelvrij, hoog geconcentreerd en dus milieuvriendelijk en daardoor geschikt voor toepassing binnenshuis. Met 50 jaar praktijkervaring heeft deze verkiezelingsvloeistof haar effectiviteit, voor het bestrijden van optrekkend vocht, ruim voldoende aangetoond.

Waarom Optrekkend vocht bestrijden?

Er zijn 3 belangrijke redenen om te kiezen voor vochtbestrijding in huis.

Als eerste openbaart zich optrekkend vocht of opstijgend vocht door schimmel boven de plint. Schimmelvorming op vochtige muren zorgt voor een ongezond leefklimaat in huis. Het kan zelfs astma en reuma verergeren. Een te hoge luchtvochtigheid trekt ongedierte aan, zoals zilvervisjes en pissebedden. Dit is dus een goede reden om het optrekkend vocht probleem op te lossen.

Een tweede reden zijn de blijvend vochtige muren die zorgen voor een té hoge luchtvochtigheid. Omdat vochtige lucht koud is, zet je natuurlijk de verwarming hoger dan normaal. De thermostaatknop omhoog leidt tot een hogere energierekening.

Een derde niet minder belangrijke reden: Het langdurig aanwezige vocht in de muren tast de structuur van de woning aan, met als gevolg dat de woning in waarde daalt en zeer zeker moeilijker te verkopen is.

Een eenmalige betaalbare investering

Het tegen optrekkend vocht injecteren van de muren is een eenmalige investering. Het levert je direct geld op voor wat betreft de energienota. Voor de behandeling geldt een garantie van 10 jaar met een garantieverklaring. Uiteraard blijft de barrière boven de fundering ook na de 10 jaar bestaan.

Protect Vochtwering is al vanaf 1987 actief in vochtbestrijding (30 jaar). We hebben een gedegen vakkennis en een schat van ervaring opgebouwd in het effectief bestrijden van optrekkend vocht in muren.

Schimmel boven de plint?

Stuur tot 3 foto’s voor een Gratis Advies

Click or drag a file to this area to upload.
Click or drag a file to this area to upload.
Click or drag a file to this area to upload.