+31 (0)6 212 60 249
info@protectvochtwering.nl

Condensvorming dak na aanbrengen van isolatie

Effectief en Duurzaam Vocht Bestrijden

Condensvorming dak

Vochtprobleem: condens tegen dak

Vier jaar geleden het dak aan de binnenzijde geïsoleerd. De spouwmuren zijn 2 jaar geleden met isolatiemateriaal opgevuld. Sinds 3 jaar bestaat er een vochtprobleem van condensvorming aan de binnenkant van het dak, dat de laatste maanden verergerd.

Condensvorming

Bij condensvorming op of onder, c.q. tegen het dak wordt vaak een lekkage van de dakbedekking verondersteld. Dit is niet vreemd, omdat de gevolgen overeenkomen. Allereerst een stukje algemene kennis.

Hoe ontstaat condens?

Condens ontstaat op het punt waar koude en warme lucht elkaar raken. Dit wordt het dauwpunt genoemd. Op het dauwpunt koelt de warme lucht af tot het punt dat de lucht verzadigd raakt met vocht. Dit vocht zal zich afzetten op koude oppervlakten. Denk daarbij aan ramen (glas) en koude muren en in bovenstaand geval geldt het ook voor het geïsoleerde dak. Het dauwpunt verschilt in de zomer- en winterperiode.

Condensvorming op glas is een bekend verschijnsel. Het is een niet poreus materiaal en de druppels gaan druipen, wanneer de waterfilm voldoende dik is. Glas is transparant en dus is condensatie direct zichtbaar. Dit heet oppervlakte-condensatie.

Condensvorming tegen het dak

Condensatie op muren is niet op die manier zichtbaar, omdat de muren meestal zijn opgebouwd uit poreuze materialen. Dit heet inwendige condensatie. Denk daarbij aan behangpapier, bepleistering, baksteen, beton enz. Condens dat zicht afzet op deze muren wordt opgezogen. Het vocht is niet aan de oppervlakte zichtbaar. Het materiaal is echter wel vochtig. Ontstaat er regelmatig oppervlakte-condensatie, dan zal het materiaal tot een zekere diepte vochtig blijven. Is dat het geval, dan kunnen schimmels zich ontwikkelen.

Condensvorming voorkomen

Om condensvorming te voorkomen moeten in het vertrek geen bouwelementen zijn waarvan de oppervlaktetemperatuur lager is dan het dauwpunt van de lucht in dat vertrek. Is dat wel het geval, dan betreft het een zogenaamde koudebrug. Veelvoorkomend in gevel-, dak- en vloerconstructie. Daar kan de warmte gemakkelijk naar buiten en de kou gemakkelijk naar binnen, omdat er vaak sprake is van geringe isolatie.

Maar het dak was toch geïsoleerd? En toch condensvorming?

Klopt. Vier jaar geleden is het dak geïsoleerd en jarenlang was er geen vochtprobleem. Maar een geïsoleerd dakbedekkingssysteem bouwt vocht op. Het vocht dat in de koude maanden wordt opgebouwd mag nooit meer zijn dan in de zomermaanden kan verdampen. Dit is hier wel het geval en daarom is er nu sprake van condensvorming.

Oplossing vochtprobleem

Inspecteren of de isolatie op de juiste manier is aangebracht.

Is er bijvoorbeeld sprake van:

  • Koudebrug in de constructie
  • Onvoldoende isolatie
  • Isolatie is niet op de goede manier aaneengesloten gelegd.
  • Krimp van de isolatie, waardoor naden ontstaan tussen de isolatieplaten
  • Warmtegeleiding door niet-geïsoleerde objecten of materialen (b.v. ontluchtingen, schroeven)
  • Voldoende ventilatie bij een omgekeerd dak (isolatie onder het dakbeschot aan de binnenzijde)

Voldoende ventileren, zodat het vocht dat wordt opgebouwd ook weer kan verdampen.


Gratis Advies vragen

Click or drag a file to this area to upload.
Click or drag a file to this area to upload.
Click or drag a file to this area to upload.